منصور اولی/ کارشناس رسانه دوم اردیبهشت‌ماه مصادف است با ۱۲۶ سالگرد انتشار اولین روزنامه کُردی است. به نام «روزنامه کردستان» که در سال ۱۸۹۸ میلادی برابر ۱۲۷۷ هجری شمسی در قاهره پایتخت مصر، توسط مقداد بدرخان که از روشنفکران و متفکرین کُرد در قرن نوزدهم منتشر شد. روزنامه‌ای که در مدت انتشار خود اخبار سیاسی، […]

  

منصور اولی/ کارشناس رسانه دوم اردیبهشت‌ماه مصادف است با ۱۲۶ سالگرد انتشار اولین روزنامه کُردی است. به نام «روزنامه کردستان» که در سال ۱۸۹۸ میلادی برابر ۱۲۷۷ هجری شمسی در قاهره پایتخت مصر، توسط مقداد بدرخان که از روشنفکران و متفکرین کُرد در قرن نوزدهم منتشر شد. روزنامه‌ای که در مدت انتشار خود اخبار سیاسی، […]

منصور اولی/ کارشناس رسانه
دوم اردیبهشت‌ماه مصادف است با ۱۲۶ سالگرد انتشار اولین روزنامه کُردی است. به نام «روزنامه کردستان» که در سال ۱۸۹۸ میلادی برابر ۱۲۷۷ هجری شمسی در قاهره پایتخت مصر، توسط مقداد بدرخان که از روشنفکران و متفکرین کُرد در قرن نوزدهم منتشر شد.
روزنامه‌ای که در مدت انتشار خود اخبار سیاسی، فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی را پوشش می‌داد و سردبیرانی همچون مقداد مدحت بدرخان، عبدالرحمن بدرخان و ثریا بدرخان در آن قلم‌زده‌اند.
دورهٔ انتشار این نشریه را می‌توان به ۳ مرحله تقسیم کرد. دوره‌ی اول انتشار این نشریه از شمارگان ۱ تا ۳۱ است که خود به دو مرحله‌ی تقسیم می‌شود. مرحله‌ی اول از شمارگان ۱ تا ۵ که سردبیری آن را مقداد مدحت بدرخان برعهده است و مرحله‌ی دوم از شمارگان ۶ تا ۳۱ که عبدالرحمن بدرخان برادر مدحت سردبیری این نشریه را بر عهده گرفت.
دوره‌ی دوم از سال ۱۹۰۸ آغاز شد بعد از وقفه‌ای در انتشار روزنامه کردستان، در میان‌سال‌های ۱۹۰۹-۱۹۰۸ دوباره این نشریه انتشار خود را از سر گرفت که این دوره از لحاظ تعداد شماره‌های منتشر شده و محل انتشار و… در هاله‌ای از ابهام قرار دارد.
دوره سوم این روزنامه با سردبیری ثریا بدرخان از سال ۱۹۱۷ شروع و تا ۱۹۱۸ ادامه می‌یابد.
شماره‌ی ۱ تا ۵ این نشریه در قاهره منتشر شد. شماره‌ی ۶ تا ۱۹ آن در ژنیف منتشر شد و دوباره این نشریه به قاهره بر می‌گردد و تا شمارگان ۲۵ در قاهره چاپ و منتشر می‌شود.
شماره‌های (۲۰-۲۳) توسط ثریا بدرخان منتشر شد؛ اما دوباره زمینه میسر نشد و به شهر لندن منتقل و در آنجا شماره (۲۴) چاپ شد، بعداً شماره‌های: (۲۵-۲۹) در شهر فولکستون بریتانیا چاپ و منتشر گردید. شماره‌های (۳۰-۳۱) آن دوباره در ژنو منتشر و بعدازاین نشریه متوقف گردید.
علت انتشار نامنظم روزنامه نیز مخالفت‌های دولت عثمانی با آن و نبود امنیت برای سردمداران روزنامه کردستان است؛ لذا به علت عدم امنیت متولیان آن هر بار مجبور بودند از شهری به شهری دیگر نقل‌مکان کنند.
شماره‌های اولیه این نشریه تا سال‌ها گم شده بود تا اینکه پس از ۷۰ سال از انتشار آن اولین شماره‌ی روزنامه‌ی کردستان در دبیرخانه‌ی شرق‌شناسی دانشگاه شوروی توسط دکتر مارف خزنه دار کشف می‌شود.
انتشار نخستین روزنامه کردستان فصل تازه‌ای را در تاریخ سیاسی فرهنگی و فکری و… کُردها رقم زد چرا که زمان نشر این روزنامه مصادف بود با جنگ و ناامنی در بسیاری از نقاط جهان و نیز شکل‌گیری پارادایمی جدید در اندیشه کُردی.
روزنامه کُردستان در برجسته‌سازی مطالبات خود همواره بر چگونگی پیشرفت ممالک صنعتی به منزله پیشرفت در سازمان فکری و آگاهی این مردمان تأکید می‌کرد و با پیش‌کشیدن دیدگاه‌های عقلائی، دینی و ناسیونالیستی، عرصه را برای حضور هر چه بیشتر نسل جوان کُرد فراخ‌تر می‌نمود. در شرایط بحرانی آن دوره این جریده توانست تا حدودی مشکلات کُردها را بیان کند و مطالبات آنها را به گوش حاکمان عثمانی برساند.
گفته می‌شود؛ با انتشار روزنامه کُردستان دریچه‌ای بر روی سنت نوشتاری و فرهنگ روزنامه‌نویسی کردی باز شد و این روزنامه توانست علاوه بر تجدد و بیداری از فرهنگ عشیره‌ای و ایلیاتی؛ رویکرد کُردها را از فرهنگ شفاهی به‌طرف سنت نوشتاری به شیوه مدرن سوق دهد. همچنین الفبای کُردی شکل منظم، مدرن و امروزی به خود گرفت و با زبان کُردی خوانندگان را به تفکر و دانش‌اندوزی و اهتمام به نوشتن تشویق کرده است.

دسته بندی: جامعه برچسب ها:

به اشتراک بگذارید :

مطلب قبل و بعد
مطالب مشابه

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید

- کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است
- آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد